Toimistot eivät ole ainoastaan työn tuottavuuden keskuksia, vaan niillä on myös keskeinen rooli työntekijöiden fyysisessä ja psyykkisessä hyvinvoinnissa, selviää Castellum Oy:n tuoreesta tutkimuksesta.
Yrityksille on tarjolla monta erilaista tapaa panostaa työhyvinvointiin, ja monia asioita voi tehdä ilman suuria investointeja. Silti rahoitusrealiteetit saattavat vesittää osan tärkeiksikin koetuista henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista tukevista tavoitteista.
Työympäristöjen kehittyminen kohti monipaikkaisuutta alkoi jo ennen koronapandemiaa, mutta pandemian myötä muutoksen vauhti kiihtyi. Hybridityö on muuttanut työn tekemisen tapoja ja vähentänyt toimistotilojen tarvetta.
Valtion päivitetyssä toimitilastrategiassa tilankäyttöä tehostetaan huomattavasti. Ratkaisuna on mm. eri virastojen, KELAn ja kuntien käyntiasiointipalvelujen yhdistäminen yhteisiin palvelupisteisiin. Toimitilaratkaisuilla tuetaan yleistyviä työn tekemisen tapoja.
Ihmiset kuormittuvat työelämässä ja puhutaan uupumuksesta. Neuvoja myönteisyydestä ja peloista tulee esille useissa työyhteisöissä, mutta kenen vastuulla on kehittää toimintaa siten, etteivät työntekijät uupuisi työssä. Vastuu on perinteisesti ollut esihenkilöllä, mutta jaetun johtajuuden myötä on alettu puhumaan työntekijätaidoista. Jokaisen työntekijän ja tiimin jäsenen tulisi ottaa vastuu työn kehittämisestä. Ymmärtävätkö ihmiset, miten töitä pitäisi tehdä toisella tavalla?
Keskellä Kauniaisten idylliä sijaitseva Työväen Akatemia kätkee sisäänsä täyden palvelun kokouspaikan, joka hakee vertaistaan.
Olympiastadion on Suomen suurin tapahtuma-areena, joka tapahtumien ohella elää ja hengittää päivittäin muita toimintoja. Stadion tarjoaa tiloja eri kokoisten kokousten järjestämiseen sekä ruoka-, liikunta- ja oheisohjelmapalveluja.
Miltä näyttää tulevaisuuden työelämä? Entä mihin yritysten ja johtajien tulisi muutoksen keskellä keskittyä? Näitä teemoja pohdittiin Hakaniemessä sijaitsevan näyttävän POOL Business Loungen avajaistilaisuudessa 12.5.2022, joka tarjoili oppeja ja ahaa-elämyksiä uudessa työelämässä menestymisestä.
Sisäilma voi sisältää epäpuhtauksia ja saasteita jopa viisikymmenkertaisesti ulkoilmaan verrattuna. Työpaikoilla lisähaasteensa sisäilmalle tuo se, että rakennus kerää sisäänsä suuren joukon ihmisiä samanaikaisesti pitkäksi ajaksi kerrallaan. Tämä jo itsessään aiheuttaa kemikaali- ja pienhaiukkaskuormaa.
Työympäristöllä on suuri merkitys henkilöstön sitoutumiseen ja hyvinvointiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan (Ranstad Research 2021) työympäristö on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jolla ihminen saadaan sitoutumaan työyhteisöön, voimaan hyvin, tekemään tuloksellista työtä ja jopa valitsemaan työnantajan. Aikaisemmin palkka ja urakehitys olivat myyntivaltteja osaajien houkuttelussa, nyt ne ovat vaihtuneet joustavaan, viihtyisään ja ekologisia arvoja kuvastavaan työympäristöön.
Suomen työmarkkinat kärsivät taudista nimeltä Kohtaanto, jonka diagnoosi on, etteivät lukuisat avoimet työpaikat ja niitä hakevat ihmiset kohtaa toisiaan - ei synny sopivia 'matcheja' kuin Tinderissä konsanaan! Syyllisiksi ongelmaan on nimetty osaamisen ja työkyvyn vastaamattomuutta työnantajien tarpeisiin, työpaikkojen ja työntekijöiden sijaitsemista eri alueilla, palkkajoustojen puutteellisuutta sekä hyvinvointiyhteiskunnan kannustinloukkuja, joiden kannustavuus rohkaisee enemmän 'lonkan vetämiseen' kuin työn tekemiseen. Työmarkkinat kärsivät samanaikaisesti työvoimapulasta ja työttömyydestä, mikä on huono asia ja työmarkkinoiden paheneva ongelma, suoranainen sairaus.
Meeting Park OASIS on ainutlaatuinen tapahtumakeskus, jonka monipuoliset ja hyvin varustellut tilat mahdollistavat myös suurien tapahtumien ja koulutuskokonaisuuksien järjestämisen.
Keskuspuiston kupeessa sijaitseva Skanskan M117-toimistotalo on toteutettu ihmisten hyvinvointi edellä. Kohteelle myönnettiin Suomessa varsin harvinainen WELL-sertifikaatti osoitukseksi siitä, että se tarjoaa kokonaisvaltaiset edellytykset käyttäjien hyvinvoinnille.
Hyvä asiakaskokemus on enemmän kuin vain kilpailuetu. Kiinteistösijoitusyhtiö Antiloopille se on sydämenasia, joka heijastuu kaikkeen tekemiseen.
Mitä ovat työnohjaus, fasilitointi, valmennus, coaching, mentorointi ja sovittelu? Niille on yhteistä ohjauksellinen, valmentava ote ja ne kuuluvat työelämäohjauksen alle.
Hybridityö on täällä – ja se on tullut jäädäkseen. Asiantuntijoiden mukaan työtä tehdään jatkossakin rinnakkain toimistolla, kotona tai ”kolmansissa paikoissa”, kuten yhteistyökumppanien luona tai julkisissa tiloissa. Mutta mitä tämä muutos tarkoittaa käytännössä?
Monet yritykset ovat siirtymässä hybridityöskentelyyn tulevana syksynä. Nyt on aika miettiä, millaiset tilat houkuttelevat työntekijät takaisin toimistoille. Avainasemassa on työntekijäkokemuksen huomioiva käyttäjälähtöinen suunnittelu.
Työn murros on mullistanut yritysten toimitilatarpeet. Toimistot eivät enää ole yksittäisiä tiloja, vaan kokonaisvaltaisia työympäristöjä, jotka ruokkivat niin yksilön kuin koko työyhteisön hyvinvointia. Muutos on samalla haastanut kiinteistöalan toimijat ajattelemaan täysin uudella tavalla.
Koordinaatiokaaos kuvaa kuinka kasvava organisaatio sirpaloituu, kasvattaa byrokratiaa ja kangistuu. Ääritapauksessa kyky vastata kilpailijoiden haasteisiin romahtaa, kuten kävi NOKIAn puhelimille. Tietämyksen luominen on polku pois koordinaatiokaaoksesta. Ensin luodaan oppimisen rakenteet, ja suuret rakennemuutokset seuraavat, kun ymmärrystä on riittävästi.
Rekrytoijan tärkein tehtävä on löytää oikea henkilö oikeaan työhön ja monimuotoisuus on sekä työnhakijan että koko työyhteisön etu. Parhaimmillaan yhdenvertaisuuden huomioiminen on sisäänrakennettu tavanomaiseen rekrytointiprosessiin, jolloin myös vammaiselle osaajalle löytyy oikea työtehtävä ja titteli tavanomaisen työnkuvan muotoilun avulla.
Hajautetun työn monia etuja ja haittoja on tutkittu, ja niistä on kirjoitettu laajasti viimeisten 15 kuukauden aikana. Paluusta toimistolle tulee monille tietoinen valinta. Valintaa ohjaavat päivän työtehtävät, vuorovaikutuksen taso ja henkilö- ja fyysisten resurssien välitön tavoitettavuus. Rakentamiemme toimistojen tulisi täydentää kotikonttoria ja tarjota samalla lisäarvoa sekä yritykselle että työntekijöille.
Etätyössä kannattaa hyödyntää kodin tiloja monipuolisesti ja panostaa ergonomisiin koteihin suunniteltuihin ratkaisuihin työhyvinvoinnin parantamiseksi. Hybridityö vaatii toimistoilta aiempaa enemmän muunneltavuutta sekä houkuttelevia, viihtyisiä työtiloja.
Ergonominen hiiriohjain mahdollistaa tasapainoisen työskentelyasennon sekä vähentää niska-hartiaseutuun ja käsiin kohdistuvaa rasitusta. Hiiriohjaimeen ohjelmoitavat toiminnot nopeuttavat työskentelyä.
Asiantuntijatyössä korostuu sekä nykyisellään että tulevaisuudessa tiedonkäsittely. Tietotyö vaatii jatkuvaa tarkkaavaisuutta, ongelmanratkaisutaitoja ja kykyä tehdä päätöksiä. Työn kuormitusta lisää tietotulva, eli tilanne, jossa tehtäviä, viestejä ja muistettavia asioita on niin runsaasti, että tilanteen hallinta vaikeutuu.
Amerikassa älykaiutin Alexaa käskytetään jo tottuneesti. Suomessa tullaan hitaasti perässä. Marraskuussa 2020 Yhdysvalloissa julkaistiin 99 dollarin Applen minipod, joka saattaa saada suomalaisiakin innostumaan ääniohjauksen mahdollisuuksista.
Muutos aiheuttaa huomattavasti päänvaivaa ja työnsarkaa henkilöstöhallinnossa, sillä useilla työpaikoilla heidän pöydälleen tipahtavat kaikki pyynnöt uusista tarvikehankinnoista ja laitekorjauksista aina uuden henkilön etäperehdytykseen asti – ja siinä sivussa pitäisi suunnitella kuinka organisaatio toimii uudenlaisessa tilanteessa.
Monikaan ei tiedä, että toimistotyöntekijä on yksi työkentän kovimmista sisseistä. Toimistotyö ei nimittäin ole mikään kevyt juttu: jatkuva työskentely tietokoneella asettaa vaatimuksia niin liikuntaelimistölle kuin näkökyvylle.
Digitaalisuus ja räätälöitävyys kirittävät toimistojen tilanhallinnan ratkaisuja. Enston kehittämä uusi Workspaces on langaton ohjausjärjestelmä, joka perustuu Wirepas Mesh -teknologiaan.
Star Wars -elokuvissa pieni mutta pippurinen Kapinaliitto yrittää pistää kampoihin öykkärimäiselle Imperiumille, joka haluaa alistaa koko galaksin. Myös suomalaisessa työelämässä on kapinallisia. He eivät heilu valomiekka tai laserpyssy kädessä, mutta he ovat tosissaan muuttamassa epäoikeudenmukaisia ja syrjiviä rakenteita, jotka ovat pesiytyneet Tasavallan varjoisiin nurkkiin.
Adven Group:in pääkonttori Vantaalla muutti uusiin toimitiloihin syksyllä. Uudelta työympäristöltä toivottiin yhteisöllisyyttä ja hyvää tiedonkulkua sekä myös entistä parempaa ääniympäristöä.
Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisyssä. Uusimpia ohjeita ovat ohje etätyöstä, henkisen tuen ohje sekä ohjeet palvelualalle ja kuljetusalalle. Kaikki ohjeet löytyvät yhdestä paikkaa Työterveyslaitoksen verkkosivuilta. Sivuilta löytyy linkkejä myös muiden organisaatioiden koronavirussivuille.
Esimies & Henkilöstö sekä Meetings & Events -tapahtumat järjestetään 16.-17.2.2021 Helsingin Wanhassa Satamassa. Katajanokalla sijaitsevat makasiinirakennukset tarjoavat tunnelmallisen, käytännöllisen ja modernisoidun kohtauspaikan. Wanhaan Satamaan on helppo tulla Helsingin keskustasta raitiovaunulinjoilla 4 tai 5. Tapahtumapaikan läheisyydestä löytyy myös ulkopysäköintialueita ja parkkihalleja. Tapahtumien konseptia on uudistettu vuodelle 2021. Esimies & Henkilöstö sekä Meetings & Events levittäytyvät valoisalle makasiinirakennukset yhdistävälle keskikäytävälle sekä tilaviin halleihin. Asiakastilaisuuksille löytyy pienempiä tiloja. Vierailijoiden käytössä ovat myös Wanhan Sataman yhteydessä toimivat ravintola ja ravintola-kahvila.
Luonnossa oleminen on rentouttavaa ja rauhoittaa mieltä. Vihersisustaminen tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia ja raikkaita ideoita luontoelementtien ja ihmisten kohtaamisille sisätiloissa.
Contour Design tarjoaa yrityksille RollerMousea, joka auttaa päätetyöskentelyn aiheuttamiin jännitys- ja kiputiloihin. Tutkimuksen mukaan RollerMouse vähentää niska- ja hartiaseudun ongelmia ja ns. hiirikättä peräti 20-30 prosenttia.
Ulkopuolisen tahon toteuttama työhyvinvointikysely on tasapuolinen ja luotettava keino saada ajantasaista tietoa työyhteisön tilasta ja kehittämiskohteista. Kyselyn tulosten avoin ja ratkaisukeskeinen käsittely on avain työhyvinvoinnin parantamiseen.
Taustamusiikilla voidaan saada työpaikoilla hyviä tuloksia aikaan. Työhyvinvointi paranee ja samoin myös yrityksen tulos tuottavuuden parantuessa.
Digiterveys-hyvinvointiohjelma kehittää organisaation työntekijöiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ohjelma perustuu osallistujien motivaation herättämiseen ja itsensä johtamisen kehittämiseen sekä tulosten kattavaan mittaamiseen ja raportointiin.
Modernin toimistotilan pitää mahdollistaa ja innostaa. "Tulevaisuuden työpaikat ovat mitä suurimmassa määrin kohtaamisen, vuorovaikutuksen ja verkostoitumisen paikkoja", uskoo liiketoimintajohtaja Peter Lindeberg Peabilta.
Homepakolaiset ry on laatinut esimiehille, työterveyshuolloille ja muille työelämätoimijoille suunnatun materiaalipaketin, jossa kuvataan oppain ja videoin sisäilmasta sairastuneiden työntekijöiden työssä jatkamisen keinoja. Työvälineitä tarjoamalla järjestö haluaa edistää työhyvinvointia ja vähentää sairastuneille ja työpaikoille aiheutuvaa kuormitusta.
Elämme ajassa, jossa kuluttamisen painopiste on siirtymässä entistä enemmän tavaroista palveluihin, mikä korostaa palveluiden, elämysten ja suunnittelun tuottamisen merkitystä. Palvelumuotoilu vastaa tämän aikakauden haasteisiin tehokkaasti: sen avulla innovoidaan, kehitetään ja suunnitellaan palveluita käyttäjälähtöisin menetelmin.
Smartblockin uusin malli Talktime. Toimistoissa halutaan nyt optimoida ihmisten kohtaamiset. Tähän markkinarakoon tähtää vuonna 2015 perustettu Smartblock Oy, jonka käyntikorttina on innovatiivinen Smartblock-tilaratkaisu.
WorkRelax-hierontatuoliin voi istahtaa rentoutumaan hetkeksi työpäivän aikana. Säännöllinen käyttö ennaltaehkäisee selkävaivoja ja edistää työpäivän aikaista palautumista. Tuolin voi ostaa omaksi tai liisata määräajaksi.
Monitilaympäristöllä on uskolliset ystävänsä ja puolestapuhujansa - mutta myös leppymättömät kriitikkonsa. Joidenkin mielestä "monitilaympäristö" on hieno konsulttitermi, jolla kuvataan ahdasta ja hälyisää avokonttoria. Mutta mikä sitten on totuus?
Siinä missä työntekemisen kulttuuria määritti ennen nöyrä työntekijä, joka kiitollisena uhrasi työnantajalleen kaiken aikansa, voimansa ja energiansa, tänä päivänä tilanne vaikuttaa kääntyneen toisin päin: työvoima etsii itselleen sopivaa, lojaalia ja brändiltään ylivoimaista, arvoiltaan ja strategialtaan itselle sopivaa toimijaa, joka pystyy tarjoamaan juuri työntekijän kaipaamia, räätälöityjä työtiloja ja palveluita.
Työympäristön tunnelma voi joko lisätä motivaatiota tai lannistaa sitä. Marjo Rantasen ensimmäinen tunnelmajohtamisen esikuva oli hänen äitinsä, jolla oli kangaskauppa. Kauppaa ohjasi ihmisten arvostus ja rakkaus omaa työtä kohtaan.
Martelan työympäristösuunnittelujohtaja Arja-Liisa Kaasinen sanoo että hyvän ergonomian lisäksi virkeyteen ja stressinhallintaan vaikuttavat tilojen akustiikka, valaistus ja viihtyvyystekijät.
Suuri osa nykypäivän työtiloista on avo- tai monitilatoimistoja, mutta luovan työn tekeminen edellyttää usein rauhallisempaa ympäristöä. Äänillä ja melulla on muutenkin paljon merkitystä ihmisten terveyden, toiminnan ja työhyvinvoinnin kannalta. Työtilojen rajaamisella ja oikealla akustiikkasuunnittelulla voidaan saada ääniympäristö työpaikoilla entistä paremmalle tolalle.
Auntien Podcastista vartissa ajatuksia, vinkkejä ja tietoa henkisestä hyvinvoinnista työssä ja yksityiselämässä.
Rekrytointi on jäänyt ajastaan jälkeenKirjoittaja: Saana Rossi
Mistä piristysruiske työyhteisön me-henkeen?Kirjoittajat: Riikka Hyytiäinen ja Georgina Monjaraz
Onko toimintamallisi älykäs, jos hallitset uusimman teknologian ja tekoälyn?Kirjoittajat: Topi Sarpakunnas ja Henni Järvenkallas
Kv-osaaja osaksi työyhteisöäKirjoittaja: Virpi Moilanen
Työnantaja, mahdollista ja käytä puskurityötäKirjoittaja: Pia Klemetti
Ennen digitaalisuuteen pyrittiin – nyt sitä jo vaaditaanKirjoittajat: Emma Karhulahti ja Anne Lind
Avain pandemian jälkeisiin kasvutavoitteisiin on työntekijäkokemuksen kehittäminen – puhutaanko siitä oikealla foorumilla?Kirjoittajat: Riikka Hyytiäinen ja Sonja Åhman
Erilaisuuden vai moninaisuuden johtaminen - mitä eroa?Kirjoittajat: Marjo Huhtala ja Sanna Puhakka
Rekrytointi on valintoja monimuotoisuuden ja tuottavuuden puolestaKirjoittajat: Marjo Huhtala ja Sanna Puhakka
Onko suomalaisen työelämän monimuotoisuudessa onnistuttu?Kirjoittajat: Sanna Puhakka ja Marjo Huhtala
6 vinkkiä etätiimin johtamiseenKirjoittaja: Hanna Mattinen
Liiketoimintajohdon ja HR:n todellinen yhteistyö punnitaan poikkeusoloissaKirjoittaja: Hanna Mattinen
Hei HR - löytyykö sinulta empatiaa ja pykälätietoa?Kirjoittaja: Tarja Anunti
Jos liikuntaseteleillä ei ratkota työn sujuvuutta, niin millä?
Empaattisuus on rekrytoinnin supervoima
Hybridityön ja työhyvinvoinnin yhteydet
Alaston apina hybridityössä
Än-yy-tee- nyt! Pysähdy!
Älä valita, vaikuta
Kun malja täyttyy ja yli läikkyy
Paha olo pois!
Ohjaus rakentaa siltoja työn siirtymissä
Tervetuloa muutos - ja sen tahdissa elävät toimitilat
Johtamisen ytimessä on ihminen – nyt ja tulevaisuudessa
Työn tulevaisuus ja nuoret: muutoksen sukupolvi
Tehostamisen tarpeessa
Työelämän Skylla ja Kharydis
Hybridien planeetta
Korkeasti koulutettu nainen, olet työuupumuksen mielikohde
Jokainen työtapaturma on liikaa
Kun DI kohtaa D&I:n
Kuuluuko ghostaus teidänkin rekrypolkuun?
Astronautit etätöissä
Syömisen psykologia avaimena kestävään painonhallintaan – miten organisaatiot voivat tukea työntekijöidensä hyvinvointia?
Moni työpaikka vasta aloittelee generatiivisen tekoälyn hyödyntämistä
Henkilöstöpalveluyritys Bolt.Works poistaa ennakkoluuloja rekrytoinnista teknologian avulla
JM Suomen henkilöstö rakentaa yhdessä hyvää työilmapiiriä
Arvojohtajuuden arvostus
Arjen kitkat kuriin
Mainospuhetta vai mitattavia tuloksia?
Miksi organisaatioiden kannattaa panostaa jatkuvaan oppimiseen?
Asiantuntijavuokraus – ei mikään pikavippi vaan strateginen investointi
Saimaan ammattiopisto Sampo rakentaa erottuvaa työnantajakuvaa ja taklaa osaajapulan haasteet
Turun pormestari:
Haaga-Helia on yrityksesi kumppani
Työn sujuvuus – paranna hyvinvointia ja tuottavuutta
Heikko palautuminen rapauttaa suorituskyvyn yhä useammalla
Holistinen coaching – taitavan johtamisen työkalupakki