Johtaminen
Tuore selvitys sen vahvisti: hyvä johtaminen lisää kannattavuutta
Hyvä johtaminen ja esimiestyö lisäävät selkeästi yritysten kannattavuutta. Teknologiateollisuuden työhyvinvointihankkeessa tehty selvitys osoitti, että kannattavuudessa voi olla jopa useiden prosenttiyksiköiden eroja johtamisesta riippuvista syistä.
Hyvällä johtamisella on myönteinen vaikutus myös työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen
Tulokset käyvät ilmi selvityksestä, joka tehtiin teknologiateollisuuden työmarkkinaosapuolien yhteisessä Työkaari kantaa ‒ tuottavaa työhyvinvointia -hankkeessa. Johtamista, henkilöstön työhyvinvointia ja tuottavuutta sekä yrityksen kannattavuutta selvitettiin 35 yrityksessä, jotka ovat lähteneet hankkeeseen eri puolilta maata. Näkemyksiä kerättiin yrityksissä laajasti kaikilta henkilöstöryhmiltä.
Työhyvinvoinnin ja henkilöstön aikaansaaman tuottavuuden (henkilöstötuottavuuden) johtaminen oli hankeyrityksissä parempaa kuin vertailuyrityksissä jo nyt hankkeen alkumetreillä. Silti kehittämiskohteita löytyi useita, joista mainittakoon mm.: johtamisen tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus, esimiesroolin selkiyttäminen, osaamisen kehittäminen aiempaa laajemmin henkilöstön keskuudessa.
Selvityksen yksi johtopäätös oli, että esimiestyö on ihan oma duuninsa. Sitä ei voi tehdä menestyksekkäästi vasemmalla kädellä muun työn ohessa. Esimiehiä on myös tuettava ja valmennettava hyvään johtamiseen.
Henkilöstön työhyvinvointiin ja tuottavuuteen vaikuttivat selvityksen mukaan oikeudenmukainen kohtelu, terveys, työjärjestelyt, voimavarat ystäviin ja harrastuksiin, esimiehen antama tuki sekä luottamus työnantajaan. Tämä osoittaa, että henkilöstön johtaminen on hyvin kokonaisvaltainen kysymys.
"Työhyvinvoinnin ja tuottavuuden johtaminen on johtajien työtä, ja sen tulee näkyä yrityksen strategiassa ja johtoryhmätyöskentelyssä. Tarvitaan kirkkaat tavoitteet, niiden tehokas seuranta, selkeät vastuut ja tietenkin onnistunut kommunikaatio", tähdentää Työkaari kantaa ‒ tuottavaa työhyvinvointia -hankkeen projektipäällikkö Paula Varpomaa Teknologiateollisuus ry:stä.
Selvityksen tehnyt filosofian tohtori Ossi Aura korostaa, että henkilöstötuottavuuden kehittäminen on avainasia kestävälle tuloksen tekemiselle.
"Tämäkin selvitys vahvistaa näkemystä, että vain erinomainen johtaminen tuo taloudellista lisäarvoa ja vain laaja-alaisesti ammattitaitoinen ja innostava esimieskunta pystyy tukemaan henkilöstön parhaaseen työsuoritukseen. Henkilöstön merkitys tuottavuuden tekijänä on ainutkertaisen tärkeä", Aura sanoo.
Hankkeessa mukana olevat yritykset jatkavat toimintansa kehittämistä nyt tehtyjen alkuselvitysten jälkeen. Jokaisella yrityksellä on hankkeen puolesta oma yrityskummi, joka tukee yritystä valitulla kehittämispolulla. Lisäksi hanke tarjoaa vertaissparrausta ja asiantuntijatukea vuoden 2020 loppuun saakka.
Hankkeen alkuanalyyseista tehty tieteellinen yhteenvetoraportti löytyy kokonaisuudessaan hankkeen kotisivulta tyokaari.fi
Teksti: Insinööriliitto IL ry
Kuva: Pixabay
Julkaistu: 06/2019