Johtaminen
Koulutus
Tiimit
Valmennus
Itseohjautuvuus ei tarkoita yksilön autonomiaa
Itseohjautuva toimintakulttuuri voi olla todellinen kilpailuetu, uskoo toimitusjohtaja Nenne Amnell Algu Oy:stä.
Itseohjautuvuus voi tuoda organisaatioon systeemisen muutoksen, joka mahdollistaa ketterät suunnanmuutokset asiakastarpeen mukaan aivan eri tavalla kuin ennen, Amnell toteaa.
Itseohjautuvuus ei kuitenkaan tarkoita yksilön autonomiaa, hän huomauttaa. Enemmän on kysymys siitä, että ohjaudutaan yhdessä, tiimeinä tai soluina, oikeaan suuntaan.
Itseohjautuvuuden kannalta tärkeää on myös se, että yrityksen strateginen viestintä on osallistavaa ja läpinäkyvää. Tätä tarvitaan, koska itseohjautuvuus voi olla myös pelottavaa, etenkin jos talossa ei ole totuttu osallistavaan malliin.
Poisoppiminen on se haaste monessa isossa organisaatiossa, jossa asiat on pitkän aikaa tehty tietyllä tavalla, Amnell pohtii.
Mene pintaa syvemmälle
Muutos on silti mahdollista, mikäli etenkin pomoporras on hereillä ja valmis myös itse muuttumaan. Johdon ja esimiesten on sitouduttava edistämään itseohjautuvuutta tai muutos jää pintapuoliseksi. Jotta ajattelussa saadaan aikaan muutos, coachingista voi olla apua.
Coachin avulla voidaan mm. etsiä muutoksen mahdollistajia organisaation sisältä eli niitä mielipidejohtajia ja muita avainhenkilöitä, joilla on suuri vaikutus muutoksen onnistumiseen. Tärkeää on myös tunnistaa ne lukot, jotka estävät tai hidastavat itseohjautuvan kulttuurin juurtumista, Amnell toteaa.
Keskeinen kysymys on aina se, miten työntekijät saadaan mukaan ketteryyttä rakentamaan. Prosessin on myös oltava riittävän tehokas ja tuloksiin tähtäävää osallisuuden kautta.
Tehokkuuteen liittyy juuri tulosvastuullisuus: toiminnan ja sen tulosten arviointi on erittäin tärkeää, Amnell korostaa.
Tällöin avainasemassa on yhteisen tekemisen arvioiminen, ei niinkään yksilöiden.
Teksti: Sami. J. Anteroinen
Julkaistu: 06/2019