mainos_1104

Yrityskulttuuri

Nuoret työelämän kynnyksellä

Pelot eivät aina vastaa todellisuutta

artikkelikuva: Nuoret työelämän kynnyksellä

LähiTapiolan tuore kyselytutkimus paljastaa ilahduttavia tuloksia nuorten työelämäkokemuksista, vaikka nuorten tulevaisuusodotukset ovatkin synkentyneet. Kyselyyn vastanneista 25–32-vuotiaista lähes 70 prosenttia kokee löytäneensä työn, joka kiinnostaa, ja 63 prosenttia ilmoittaa jaksavansa työssään hyvin. Tämä on merkittävä vastakohta aiemmin tänä vuonna julkaistulle NYT Nuorten tulevaisuusraportille, jonka mukaan nuorten odotukset työelämästä ovat laskeneet huomattavasti. Vuonna 2024 vain 53 prosenttia nuorista odotti työelämää positiivisin mielin, kun vuonna 2018 luku oli vielä 82 prosenttia.

Huoli työelämän kuormittavuudesta on ollut keskeinen teema nuorten tulevaisuuskeskusteluissa. Peräti 37 prosenttia tulevaisuusraportin nuorista pelkää työelämän olevan liian kuormittavaa. LähiTapiolan kyselyn tulokset kuitenkin osoittavat, että monet näistä peloista eivät toteudu – päinvastoin, työelämän alussa moni kokee elämän helpottuvan. LähiTapiolan ihmisistä ja kulttuurista vastaava johtaja Susa Nikula painottaa, että työelämässä on mahdollista luoda mielekkäitä ja palkitsevia kokemuksia, vaikka nuorten alkuodotukset eivät olisikaan positiivisia.

”Palkkaus ja työn ja vapaa-ajan tasapaino ovat keskeisiä huolenaiheita.

Vaikka työelämä ei ole nuorille niin kuormittavaa kuin he pelkäävät, kysely paljastaa muita haasteita. Esimerkiksi palkkaus ja työn ja vapaa-ajan tasapaino ovat keskeisiä huolenaiheita. LähiTapiolan kyselyn mukaan 43 prosenttia nuorista aikuisista kokee, ettei palkka riitä ja 54 prosenttia tuntee, että työ vie liikaa aikaa vapaa-ajalta. Tämä osoittaa, että työnantajien on syytä kiinnittää huomiota nuorten tarpeisiin ja löytää keinoja tasapainottaa työn ja henkilökohtaisen elämän suhdetta.

Nikula korostaa, että julkisella keskustelulla on merkittävä vaikutus nuorten työelämäasenteisiin. Negatiiviset työelämäpuheet sosiaalisessa mediassa saattavat lisätä pelkoja ja epävarmuutta nuorten keskuudessa. Siksi on tärkeää, että keskusteluun tuodaan myös positiivisia työelämäkokemuksia ja -näkökulmia.

Teksti: Petri Charpentier
Kuva: Pexels

Julkaistu: 11/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 4/2024

HR viesti
mainos_1096

ASIAKASVIESTI




Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »