Hyvinvointi
Yrityskulttuuri
Mielenterveyttä kannattaa edistää työpaikan arjessa
Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen saa kykynsä käyttöönsä, selviytyy elämään kuuluvien normaalien haasteiden kanssa sekä kykenee työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan. (Maailman terveysjärjestö WHO)
Nykyaika ja työelämän jatkuvat, nopeat muutokset haastavat yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia työssä. Työpaikat eivät voi yksin ratkaista nykyajan haasteita, mutta työyhteisöissä voidaan tehdä paljon mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi.
Mielen hyvinvointia tukee työn tavoitteiden ja merkityksen ymmärtäminen. Ajoittainen tylsäkin työ on arvokasta, kun sillä on merkitystä asiakkaalle. Avoin keskustelu tavoitteista ja työmääristä vahvistaa ymmärrystä siitä, mitä pystytään tekemään työn puitteissa. Ei-täydellisyyttä tavoittelevassa työpaikkakulttuurissa nähdään kohtuullisetkin työn tulokset ja niistäkin annetaan ja saadaan myönteistä palautetta. Inhimillisessä työelämässä ymmärrämme, että mielialan ja elämän aaltoilu on normaalia, ei ongelma. Työ on hyvinvoinnin voimavara.
Mielenterveystaitoja voi opetella, myös työelämässä. Työterveyslaitoksen Mielenterveyden työkalupakki tarjoaa työkaluja mielen hyvinvointia tukevan työkulttuurin rakentamiseen. Työhyvinvointitestin avulla yksittäinen työntekijä tai esihenkilö voi arvioida omaa hyvinvointiaan. Työyhteisötasolla mielen hyvinvointia voi tukea mm. aivotyökartoituksen ja palautumislaskurin avulla. Pakissa on materiaalia esihenkilötyön kehittämiseen sekä tukea voimavarojen ja motivaation vahvistamiseen työuran toiselle puoliskolle. Työterveysyhteistyön toimintamalli auttaa kaikenkokoisia työpaikkoja edistämään mielenterveyttä työterveysyhteistyössään.
Menetelmät ovat maksuttomia ja pohjautuvat tutkimukseen. Yhdenkin työkalun kokeilusta on hyötyä!
Mielenterveyden työkalupakki (ttl.fi)
Julkaistu: 10/2024