Hyvinvointi
Yhteisöllinen mobiilisovellus tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia
Ylikuormittuminen, stressi ja eristyneisyyden tunne heikentävät henkilöstön hyvinvointia. Työyhteisöjen tarpeisiin suunniteltu mobiilisovellus tukee hyvinvointia ohjaamalla yhteisöllisyyteen ja omien tarpeiden kuuntelemiseen.
Henkilöstön ylikuormittuminen ja stressi ovat haasteita työntekijöiden kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Työpaikoilla hyvinvoinnin kipukohtia ovat esimerkiksi huono työilmapiiri, huono johtaminen ja eristyneisyyden tunne.
Etä- ja hybridityö tuovat työhön joustavuutta, mutta samalla eristyneisyyden kokemus saattaa kasvaa. Yhteisöllisyys, myönteiset sosiaaliset kontaktit sekä mieleisiksi koetut aktiviteetit puolestaan kohentavat hyvinvointia, sanoo Vointyn toimitusjohtaja Riina Manner.
Tänä syksynä lanseerattu Vointy on yhteisöllinen mobiilisovellus, joka tukee työyhteisön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Vointy vastaa etä- ja hybridityön tarpeisiin tarjoamalla alustan työyhteisön yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden parantamiseksi.
Ideana on innostaa ja kannustaa työyhteisön jäseniä pitämään huolta hyvinvoinnistaan liikkumalla, harrastamalla tai lähtemällä lounaalle yhdessä. Vointyn kautta työntekijät tutustuvat toisiinsa ihmisinä, ja Vointyn avulla työyhteisöstä voi löytää samanhenkisiä harrastuskavereita, Manner kuvailee.
HR:lle työhyvinvointisovellus tarjoaa mahdollisuuden seurata henkilöstön hyvinvoinnin kehittymistä. Sovelluksen avulla HR voi tehdä organisaation tarpeisiin räätälöityjä kyselyjä henkilöstölle. Kyselyjen avulla työntekijät voivat tuoda esiin hyvinvointinsa osa-alueiden tasoa ja kehityssuuntaa.
Anonyymin kyselyn kautta voi kertoa kuormittuneisuudestaan, jolloin HR voi reagoida mahdollisiin työhyvinvoinnin haasteisiin varhaisessa vaiheessa. Halutessaan työntekijä voi vastata kyselyihin myös omalla nimellään, Manner kertoo.
Vointy tukee yhteisöllisyyttä virtuaalisesti ja kasvokkain
Vointyn käyttäminen aloitetaan hyvinvointikyselyllä, jonka perusteella sovellus laskee käyttäjälle henkilökohtaisen hyvinvointi-indeksin ja hyvinvoinnin tason eri osa-alueilla. Eri osa-alueiden indeksiä voi parantaa valitsemalla sovelluksen laajasta aktiviteettikirjastosta kyseisen osa-alueen hyvinvointia tukevia aktiviteetteja.
Tavoitteena on, että työntekijä oppii kuuntelemaan itseään ja toimimaan omaa hyvinvointia tukevalla tavalla. Kuormituksen tasosta riippuen akut latautuvat esimerkiksi päiväunilla, lenkillä tai leffaa katsomalla, Manner sanoo.
Hyvinvointia seurataan säännöllisesti hyvinvointikyselyn avulla. Myös sovellukseen kirjatut aktiviteetit vaikuttavat hyvinvointi-indeksiin. Henkilöstöhallinnolle sovellus antaa anonymisoidut tiedot henkilöstön hyvinvoinnin tasosta ja kehittymisestä.
Työpäivän aikana pidetyt tauot ovat tärkeitä stressin hallinnan ja palautumisen kannalta. Vointy tarjoaa tauoille ja lepohetkiin sopivia aktiviteetteja kuten taukojumppaa, palauttavaa joogaa ja mindfulness-harjoituksia.
Rentoon kanavaan on tuotu mukaan sosiaalisen median elementtejä. Omia aktiviteetteja voi jakaa toisille ja postauksiin voi liittää kuvia. Toisten postauksista voi tykätä ja niitä voi kommentoida.
Virtuaalisen yhteisöllisyyden lisäksi kasvokkaiset kohtaamiset ovat hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. Vointy kannustaa yhteisöllisyyteen ja yhdessä tekemiseen. Toisia voi kutsua sovelluksen kautta esimerkiksi lounaalle työpäivän aikana tai harrastuksiin töiden jälkeen, Manner sanoo.
Vointy.io tutki miten etä- ja hybridityö on vaikuttanut henkilöstöhallinon haasteisiin ja työntekijöiden hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen.
Lataa tutkimusraportti täältä
Teksti: Merja Maukonen
Julkaistu: 11/2022