Hyvinvointi
Opas: Päivitä tietämyksesi henkilöstöeduista ajan tasalle
Työnantajien ja työntekijöiden odotukset henkilöstöetuja kohtaan ovat muuttuneet. Digitaalisilla ratkaisuilla haetaan helppoutta ja kustannustehokkuutta. Henkilöstöetujen on myös vastattava työntekijöiden yksilöllisiin tarpeisiin. Henkilöstöetujen käsikirja auttaa päivittämään henkilöstöedut tähän päivään.
Henkilöstöetujen tarjonta on monipuolistunut ja työnantajien odotukset muuttuneet. Muuttuvat olosuhteet herättävät työnantajissa monia kysymyksiä.
Henkilöstöhallinnon tarpeisiin kehittämämme Henkilöstöetujen käsikirja HR- ja talouspäättäjille Henkilöstöetujen käsikirja HR- ja talouspäättäjille vastaa kaikkiin työsuhde-etuja koskeviin kysymyksiin. Oppaan voi ladata ilmaiseksi käyttöönsä, kertoo Epassin palvelukehityksestä vastaava Niko Kangasmaa.
Vuonna 2007 perustettu Epassi kokoaa kaikki henkilöstöedut yhteen digitaaliseen palveluun. Sen ansiosta etujen hallinnointi on helppoa ja joustavaa. Epassilla henkilöstöeduista maksetaan käytön mukaisesti, joten hävikkiä ei synny yritykselle eikä työntekijälle. Epassi tukee työnantajia henkilöstön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin luomisessa.
Työntekijälle Epassi tekee työsuhde-etujen käyttämisen helpoksi puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Maksukorttien ja paperisetelien sijaan edut kulkevat kätevästi omassa puhelimessa.
Epassin palvelut ovat markkinoiden laajimmat. Paikallisen tuotekehityksen ansiosta voimme reagoida nopeasti asiakkaiden kehittyviin tarpeisiin, Kangasmaa sanoo.
Huomioi talousvaikutukset ja yksilölliset tarpeet
HR- ja talouspäättäjien työn helpottamiseksi kehitetyssä Henkilöstöetujen käsikirjassa kerrotaan parhaat tavat etujen järjestämiseen. Ilmaisessa oppaassa käsitellään Suomessa yleisesti käytettyjä henkilöstöetuja. Opas sisältää tietoa henkilöstöetujen verotuksesta ja maksuvälineiden talousvaikutuksista.
Henkilöstöetuihin käytetään usein suuri osa yrityksen hyvinvointibudjetista. Etujen käyttöön valitun maksuvälineen kustannusten pitääkin perustua siihen, kuinka paljon etuja todella käytetään, sanoo Kangasmaa.
Oppaassa käsitellään henkilöstöetuja myös työntekijätyytyväisyyden parantamisessa ja työntekijöiden yksilöllisen hyvinvoinnin tukemisessa. Avainsana on yksilöllisyys.
Työntekijän persoonallisuus ja elämäntilanne vaikuttavat siihen, mitkä edut tukevat parhaiten juuri hänen hyvinvointiaan ja palautumistaan. Yksi tarvitsee kovan punttitreenin, toinen hauskan uutuuselokuvan ja kolmas rentouttavan hieronnan. Käsikirjassa neuvotaan, kuinka yksilöllisiin tarpeisiin voidaan vastata henkilöstöeduilla, Kangasmaa kertoo.
Esimerkiksi yleistyvä etätyö tai muut muuttuvat olosuhteet saattavat vaatia henkilöstöetujen sopeuttamista, jotta sekä työnantaja että henkilöstö saavat eduista parhaan hyödyn.
Muuttuviin tarpeisiin reagoitava nopeasti
Yhä useampi työnantaja huolehtii etätyöskentelyn ergonomiasta osallistumalla etätyöpisteiden kalustamiseen. Tämä voidaan hoitaa Epassin ErgoSafella , jolla työnantajat voivat osallistua ergonomiatuotteiden sekä työvälineiden ja -vaatteiden hankintakuluihin osin tai kokonaan.
Ennen koronapandemiaa suosituimpia Epassin työsuhde-etuja olivat lounas- sekä liikunta- ja kulttuuriedut. Pandemian myötä hyvinvointiedut, kuten hierontapalvelut sekä hammashoito ja muut terveyspalvelut, ovat kasvattaneet suosiotaan merkittävästi.
Näemme selkeän muutoksen siinä, miten työnantajat hallinnoivat etujaan ja millainen rooli eduilla on henkilöstöpolitiikassa. Etuja voidaan muuttaa ja päivittää helposti ja joustavasti kesken vuotta. Joskus nopeat muutokset ovatkin välttämättömiä."
Lataa ilmainen henkilöstöetujen käsikirja ja varmista, että tiedät henkilöstöeduista kaiken mitä vuonna 2022 pitää tietää.
Teksti: Merja Maukonen
Julkaistu: 03/2022