Hyvinvointi
Työlaki
Yrityskulttuuri
Työelämän riidat voi välttää
Selvä käsitys pelisäännöistä auttaa takaamaan työrauhan, asianajaja Antti Palmujoki sanoo. Erityisesti esihenkilöiden ja HR-asiantuntijoiden tulee hallita työoikeuden perusteet, jotta sopu työpaikalla säilyy. Asioita on kuitenkin työlästä ottaa haltuun yksin kirjoja lukemalla. Siksi työnantajalta kannattaa pyytää koulutusta.
Monet työpaikan tunnelmaa kiristävät riidat ovat aivan turhia ja niiltä vältyttäisiin, jos työpaikoilla olisi riittävät perustiedot työoikeudesta, asianajaja ja Lakikoulutuksen kouluttaja Antti Palmujoki sanoo.
Palmujoki on vuosien ajan kiertänyt Suomea pitämässä Lakikoulutuksen työnteon juridiikkaan liittyviä koulutuksia. Hän on havainnut, että monet konfliktit saavat alkunsa mitättömän pieniltä tuntuvista väärinkäsityksistä.
– Osapuolilla on erilaiset käsitykset siitä, mitä on sovittu tai mitkä ovat toisen osapuolen velvollisuudet. Asioita jää hampaankoloon hiertämään ja jossain vaiheessa ne alkavat ryöpsähdellä ulos tavoilla, jotka vahingoittavat työpaikan ilmapiiriä.
Palmujoen mukaan suuri osa ongelmista olisi ehkäistävissä ennalta sillä, että koko henkilöstöllä – tai vähintäänkin esihenkilöillä ja HR-asiantuntijoilla – olisi käsitys siitä, mitkä ovat työelämän pelisäännöt: mitä direktio-oikeus tarkoittaa, mikä on työsopimuksen ehtojen merkitys, mitä yksityisyyden suoja merkitsee työelämässä, miten yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja tasapuolisuus olisi otettava huomioon, ja niin edelleen.
– Nämä asiat eivät ole vaikeita, mutta niitä on hankalaa ottaa haltuun itsenäisesti vain kirjoista lukemalla. Koulutusten jälkeen moni osallistuja on kertonut, kuinka tärkeää oli, että heille selitettiin asiat perusteellisesti ja rautalangasta vääntäen.
Erityisellä mielenkiinnolla Palmujoki odottaa syksyllä käynnistyvää Käytännön työoikeutta HR- asiantuntijoille -kokonaisuutta, johon kuuluu kuusi koulutuspäivää.
– Siitä tulee hauskaa, sillä HR-asiantuntijoilla on aina paljon hyviä, käytännön työelämän tilanteisiin liittyviä kysymyksiä, joita on mukavaa pohtia yhdessä.
Lisätietoja: www.lakikoulutus.fi
Julkaistu: 08/2021