HR-järjestelmät
Työaika (työajan hallinta, työajan seuranta)
Työlaki
Tavoitteet ja seuranta etätöissä palvelee myös työntekijää
Korona räjäytti pankin etätyöskentelyn osalta – ja sai jähmeänkin organisaation ulos poteroistaan ja päivittämään toimintatapojaan. Myös uusi työaikalaki komppaa etätyötä, koska laki on tuonut paljon uusia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia työajan järjestelyyn.
Vuoden alussa voimaan tulleessa työaikalaissa rukataan joustotyöaikaa: työntekijöillä tai henkilöstöryhmällä on mahdollisuus sopia etätyön ehdoista suoraan työnantajan kanssa. Joustotyön uudessa määritelmässä todetaan, että työntekijän pitää pystyä itse määrittelemään työntekopaikka ja työajan käytöstään vähintään yli puolet.
Toimitusjohtaja Krister Juselius JotBar Solutions Oy:stä muistuttaa, että jotta yritykset voivat varmistaa lain velvoittaman työajanseurannan toteutumisen – sekä turvata työntekijöiden oikeudet työaikalakiin liittyen – tulee sillä olla käytössään ratkaisu työajan seurantaan myös etätyötä tekevien työntekijöiden osalta.
Mobiili työajanseuranta on tehokas ratkaisu tähän haasteeseen, hän toteaa.
Dynaamista dataa
Yksinkertaisimmillaan mobiililla työajanseurannalla tarkoitetaan muualla kuin kiinteällä työpisteellä tapahtuvaa töihin sisään- ja ulosleimaamista. Mobiili työajanseuranta mahdollistaa tämän leimaamisen mobiililaitteilla (kuten puhelimet ja tabletit) sekä tietokoneilla.
Mobiililaitteilla tämä tapahtuu yleensä erikseen laitteelle asennettavan mobiilisovelluksen muodossa, kuvailee Juselius.
Vaikka seuranta on perusmuodossaan sisään- ja ulosleimaamista, seurannan avulla voidaan saada myös tietoa tehtävistä töistä ja tämän lisäksi voidaan kerätä myös paljon muuta arvokasta dataa.
Esimerkiksi myyntiedustajien tai kotipalvelun tehdessä kierroksiaan, sovelluksesta näkee missä on milloinkin käyty ja kuinka paljon aikaa on käytetty kohteessa, Juselius kertoo.
Itseohjautuvakin tarvitsee tukea
Entä sitten se tyypillinen koronatapaus, jossa tietotyöläinen on perustanut etätyöpisteen keittiönpöydän ääreen? Miten kotikonttorin työmyyrää voidaan tukea? – Juselius muistuttaa tavoitteiden asettamisen tärkeydestä:
Erityisesti etätyössä on tärkeää, että työntekijällä on asetettu tavoitteet työssä onnistumiselle. Mobiili työajanseuranta tarjoaa työnjohdolle keinot näiden asetettujen tavoitteiden toteutumisen seurantaan, hän linjaa.
Juseliuksen mukaan myös työntekijälle on tärkeää voida seurata tehtyä työaikaa ja suoriutumista yleisesti. Etätyöskentelyssä työn ja arjen raja helposti sekoittuu ja kuva omasta työtehokkuudesta voi hämärtyä. Kun työntekijä pystyy seuraamaan työn etenemistä sille asetettujen suunnitelmien, tavoitteiden tai mittareiden muodossa, on hänen helpompaa johtaa omaa työtään ja sitä tasapainottavaa vapaa-aikaa.
Juselius katsoo, että kun työntekijä itse tietää tehneensä työnsä niin kuin on sovittu, lisää se myös työntekijän turvallisuuden tunnetta ja antaa fiiliksen, että hän kuuluu työyhteisöön – vaikka tekeekin töitä etänä.
Etätyöstä valtavirtaa
Mobiili työajanseuranta on myös kelpo työkalu, kun seurataan lain edellyttämän lepoajan toteutumista. Kun työtä tehdään muualla kuin työnantajan seurannassa olevalla toimipisteellä, lepoajan toteutumisen seuranta voi vaarantua, Juselius toteaa.
Vaikka kaikissa työtehtävissä ei ole mahdollista siirtyä etätöihin, teknologia laajentaa tuota mahdollisuuksien kirjoa jatkuvasti – ja koronakriisin jälkeen etätyö on jo osa hyvin monen organisaation kulttuuria, uskoo Juselius.
Etätyö on tullut jäädäkseen.
Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Pixabay
Julkaistu: 08/2020