Johtaminen
Työympäristö
Johda työympäristön kautta
Parhaimillaan työympäristöt sitouttavat henkilöstöä sekä helpottavat rekrytointeja
Martelan työympäristösuunnittelujohtaja Arja-Liisa Kaasinen sanoo että hyvän ergonomian lisäksi virkeyteen ja stressinhallintaan vaikuttavat tilojen akustiikka, valaistus ja viihtyvyystekijät.
Martelan työympäristösuunnittelujohtaja Arja-Liisa Kaasinen katsoo, että työympäristö on ennen kaikkea johtamisen väline, jolla voidaan parantaa sekä viihtyvyyttä että vuorovaikutusta työssä. Hänen mukaansa tilaratkaisuilla voidaan vaikuttaa vuorovaikutustilanteisiin erittäin tehokkaasti.
Epämuodollisia kohtaamisia tukevat tilat vaikuttavat tutkitusti yrityksen menestykseen positiivisella tavalla. Silloin tieto ja innostus välittyvät ja organisaatio kehittyy työntekijöiden vuorovaikutuksen johdosta.
Kaasisen mukaan työympäristön arvo nähdään koko ajan selvemmin sekä kilpailutekijänä että tuottavuuden kasvua mahdollistavana tekijänä.
Tulevaisuudessa työympäristöt vastaavat entistä paremmin tietotyöläisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen. Hyvän ergonomian lisäksi virkeyteen ja stressinhallintaan vaikuttavat tilojen akustiikka, valaistus ja viihtyvyystekijät, hän listaa.
Työympäristöihin ja johtamiseen liittyy paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Käyttäjälähtöisillä tilaratkaisuilla voidaan rakentaa ja vahvistaa yrityksen toimintakulttuuria ja identiteettiä sekä uudistaa työtapoja, toteaa Kaasinen.
Parhaimmillaan työympäristöt sitouttavat henkilöstöä sekä helpottavat rekrytointeja.
Tilamuutoksen johtamisessa on kaksi kriittistä elementtiä: tarvitaan ensinnäkin selkeät tavoitteet ja toisekseen käyttäjiä osallistava toteutustapa. Jos nämä puuttuvat, voi tilamuutoksesta aiheutua sekaannusta ja epätietoisuutta.
Kaasinen uskoo tilojen muuttuvan yhä enemmän siihen suuntaan, että yhdessä oppiminen on mahdollisimman sujuvaa.
Uudenlaiset yhteistyön muodot luovat uudenlaisia oppimiseen sopivia ja yhteisöllisiä tiloja, hän toteaa.
Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Martela
Julkaistu: 01/2017